Diskus hernija i hiropraktika

Kao i svaki organ u telu, kičmeni stub stari, troši se. Degenearativne promene zahvataju sve zglobove čovečijeg tela, ukjlučujući i zglobove između kičmenih pršljenova. Degeneraciju (propadanje) hrskavice pršljenova prate degenerativne promene na diskovima (discopathia) između dva susedna pršljena. Međupršljenski diskusi, starenjem, gube svoju osnovnu odliku – elastičnost, i time ne mogu da obavljaju svoju osnovnu funkciju – amortizaciju kičmenog stuba.
Međupršljenski diskusi se nalaze između svaka 2 pršljena. Sastoje se iz hrskavičavog prstena (anulus fibrosus) i želatinoznog jezgra (nucleus pulposus). Kako proces degeneracije napreduje, hrskavičavi prsten gubi elastičnost, postaje podložan mikro traumama i postepeno „bubri“. U jednom trenutku, toliko popust, tj na mestu najmanjeg otpora na prstenu stvore se uslovi da se pokida, kada dolazi do ispadanja želatinozne mase jezgra. Ovakvo oštećeno tkivo diska, pritiska korenove nerava koji prolaze između dva pršljena.
Diskus hernija može nastati između bilo kog pršljena, a najčešće nastaje u lumbalnom predelu (donji deo leđa) jer je tu najveći pritisak na diskuse koji amortizuju težinu svih segmenata iznad (trup, glavu, ruke). To je lumbalna diskus hernija. Ređe nastaje u vratu zbog specifične građe vratnih pršljenova i tada se naziva cervikalna diskus hernija. Torakalna (grudna) diskus hernija, između grudnih pršljenova, je izuzetno retka.
Zbog pritiska na nervne korenove i njihovog zapaljenja usled povrede (pritiska), mogu nastati različiti simptomi: uvek prisutan bol; trnjenje, mravinjanje, gubitak osećaja duž noge ili ruke; smanjenje mišićne snage i mišićne mase ruke ili noge. Kod lumbalne diskus hernije, osoba je pognuta napred i na jednu stranu; hod je otežan ili nemoguć; retki su položaji koji dovode do olakšanja bolova. Kod cervikalne diskus hernije, pored bolova, prisutan je spazam vratne muskulature, nagnutost glave na jednu stranu i celokupno krivljenje kičme.
Koja je uloga hiropraktike u lečenju diskus hernije? Diskus herniju, uvek prati SUBLUKSACIJA, tj izmeštanje pršljena iznad oštećenog diskusa na karakterističan način, tj po određenom ŠABLONU. Dokazano je da se manuelnom manipulacijom, tj „vraćanjem“ pršljenja u neutralan položaj, vraća jezgro diskusa (ili njegov deo) u unutrašnjost istog. Time se smanjuje količina tkiva koje pritiska nervne korenove, a samim tim dolazi do olakšanja ili nestajanja tegoba.
Kako izgleda tretman hiropraktikom kod osobe sa diskus hernijom? Nakon pregleda i fukncionalne dijagnostike (obim pokreta, tonus mišića, položaj tela), pacijent zauzima najbezbolniji položaj na terapeutskom stolu. Ukoliko je potrebno, radi rasterećenja postavljaju se jastučići pod glavu, stomak ili kolena. Praktičar nekom od „mekih“ metoda hiropraktike, što bezbolnije, opušta mišiće u spazmu, kao i okolno tkivo. Kada su pršljenovi oslobođeni sile napetih mišića, moguće je utvrditi na kojim kičmenim segmentima treba „raditi“. Izbor tehnika, kao i dužina trajanja tretmana zavisi od stanja pacijenta i od procene terapeuta.
Kod akutnih (naglo nastalih) stanja, tegobe ne moraju odmah nestati nakon tretmana. Nastaje olakšanje, a do tri dana nakon terapije postižu se maksimalni efekti. Kod hroničnih stanja, tegobe nestaju i ranije. Ukoliko je potrebno, tretman se ponavlja sledećeg dana ili za tri dana. U oba slučaja, pacijent se otpušta sa smernicama za pravilno držanje tela pri obavljanju aktivnosti i obučava se vežbama koje će morati da poštuje radi održavanja što zdravije kičme.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Sindrom kratke noge i hiropraktika

Double crush i multiple crush sindromi

Smernice za zdraviji mišićno skeletni sistem